Het is meivakantie. Het eerste moment waarop onze camping weer bruist van de kleine gasten. Tijd voor een educatief moment op minicamping De Visser: We gaan op strand-safari!
De kleine kampeerders zijn zeker stoer te noemen, want zij trotseren een harde wind om het strand eens van een andere kant te bekijken. In winterjas en op laarsjes vormt zich een rij fietsers van ouders en kinderen. De stoet gaat in de richting van de duinen. Op slechts 1 kilometer van de camping strijken zij neer. Fietsen op slot, jas nog eens goed dichtgeknoopt, kennis maken met de natuurgids Anny (voor vanavond safari-juf) en dan op naar de zee.
Anny wijst ons op de berg waar we tegenop lopen ofwel de duinen. Waarom zijn ze er? Mag je er vanaf glijden? De kinderen blijken meer te weten dan we hadden gedacht, dat belooft een leuke en leerzame avond.
Op het strand maken we kennis met de vaargeul die zeer dicht langs de kust ligt. Hoe diep is die? Is hij bij eb even diep als bij vloed? Eb en vloed zijn bekende begrippen, maar dan komen de paalhoofden in zicht. Waar dienen die dan voor? Er zitten vogels op; hoe heten die vogels?
Aandachtig luisteren de kinderen, totdat safari-juf Anny meldt dat we op het strand zijn om te zoeken. Ze heeft enkele emmers mee, waarin alle schatten van de zee verzameld worden. Van mosselschelpen tot zaagje en tafelmesheft. Van blaas- en knotswier tot zeeschuim. Behalve de oorkwal, die laten we toch liever op het strand liggen.
Bij de paalhoofden gaat de zoektocht pas echt van start. Wat leeft er zoal tussen de basaltstenen? En kunnen jullie ook iets vinden? Die vraag is niet aan de verkeerden gesteld. Er worden stenen gekeerd om kleine en grotere krabben te ontdekken. Met laarsjes en een schepnetje de zee in om iets te vangen. Er worden zee-anemonen gevonden. Na enige tijd is de emmer van de safari-juf gevuld met voldoende wetenswaardigheden. In de luwte van de duinen, tussen de strandcabines strijken we neer om onder het genot van een welverdiende lollie de uitleg over alle gevonden juwelen aan te horen. Een potje met loep is gevuld met een klein krabbetje in het water en circuleert langs alle safari-gangers. Ze voelen het verschil tussen knotswier en blaaswier. Het strand en de zee blijken een groot avontuur.
Een ervaring rijker fietst de stoet weer terug naar de camping, waar een heerlijk warm bedje wacht. Vanacht zullen de golven, krabben en schelpen vast wel voorbij komen in menig kinderdroom.
Voor de safari-gangers is die droom al werkelijkheid geworden!
2 Reacties
Dag Kampeerboerin! Leuk om jullie strandavonturen te lezen. Zo te zien hebben de kinderen genoeg lol gehad en ook nog wat geleerd. Lekker hoor, zo dicht bij de kust wonen!
Reactie toevoegen